1. Ce înseamnă pescuit la feeder?
Pescuitul la feeder este o tehnică specifică în cadrul pescuitului staționar care presupune hrănirea constantă și precisă a peștelui folosind diferite tipuri de nadă, transportate pe fundul apei cu ajutorul unui năditor (momitor, method feeder, coșuleț).
Tehnica feeder este o metodă simplă, dar foarte eficientă de a prinde rapid pește, necesitând folosirea unui echipament dedicat.
De ce feeder?
Încă de la apariția primelor lansete feeder în România interesul pentru acest stil a fost unul ridicat.
Emisiunile dedicate pescuitului la feeder erau cu totul ceva nou pentru pescarii români. Pe lângă noutatea echipamentelor erau prezentate tactici inovative, tipuri de nadă, monturi diferite față de ceea ce văzusem până în acel moment și alte detalii interesante legate de tehnică.
Între pescarii autohtoni și feeder a existat o dragoste la prima vedere. De-a lungul anilor pescuitul la feeder a devenit din ce în ce mai popular, tot mai mulți practicându-l datorită avantajelor pe care le oferă.
Denumirea feeder are la bază verbul englezesc ,,to feed” tradus prin ,,a hrăni„.
Tehnica feeder presupune așadar hrănirea constantă a peștelui folosind diferite tipuri de nadă. Fiind un pescuit de substrat, nada va fi transportată pe fundul apei cu ajutorul unui năditor (momitor, method feeder, coșuleț).
Lansetele feeder au fost create pentru a îmbunătăți parametrii pescuitului pe substrat cu năditor în care abordările de finețe sunt necesare. În aceste situații, calitățile feeder-elor sunt net superioare lansetelor de crap ori lansetelor telescopice sau din mai multe tronsoane utilizate tradițional în pescuitul la staționar.
De ce feeder? Pentru că… timp, echipament și dril!
Pescuitul la feeder, spre deosebire de cel la crap, poate fi practicat eficient pe o perioadă scurtă de timp, de o zi sau câteva ore.
Deoarece se bazează pe atracție și finețe tehnica feeder oferă de regulă prezentări mai rapide și mai numeroase comparativ cu pescuitul la crap.
Echipamentul necesar pentru o partidă de feeder va fi semnificativ redus decât cel folosit în pescuit clasic cu lansete de crap.
Un scaun, 1-2 lansete după preferințe, un suport, minciog, juvelnic, nadă și momelile aferente, sună bine, nu?
Tot mai mulți pescari apelează la tehnica feeder ca o alternativă din cauza lipsei disponibilității pentru partidele lungi de pescuit la crap.
Bagejele reduse reprezintă de asemeni un argument în favoarea pescuitului la feeder, elimindându-se din ecuație o parte elementele specifice pescuitului la crap (rod pod, senzori, swingeri, șamd.) a căror instalare necesită timp considerabil.
Drilul!!! Drilul reprezintă până la urmă un aspect esențial al pescuitului. Sintagma ,,plăcere în dril” este utilizată adesea când se discută despre feeder, pe bună dreptate. Echipamentul folosit fiind mai permisiv decât cel de crap va oferi un dril mai lung și mai palpitant, sensibilitatea ridicată a feeder-ului transmițând cu acuratețe orice mișcare a peștelui.
Pe lângă aceste calități, pescuitul la feeder ne permite să pescuim pe cât de fin posibil. Vom putea utiliza cu succes cârlige de dimensiuni mici și fire de diametre reduse, fără a ne preocupa că peștele se va elibera pe parcursul drilului din cauza rigidității lansetei.
Ce presupune un echipament feeder, cum alegem corect tipul monturii, nadele, momelile de cârlig, dar și multe alte componente de bază ale pescuitului la feeder, în cele ce urmează!
2. Echipament feeder
În prezent sunt disponibile lansete, mulinete, dar și alte accesorii pentru toate categoriile de pescari.
Bugetul redus nu ar trebui să constituie un impediment în achiziționarea unui set-up ok, tehnica feeder fiind accesibilă tuturor pescarilor care doresc să practice acest stil.
Alegerea echipamentului este bazată pe anumite criterii, legate de tipul apei pe care ne aflăm, distanțele la care dorim să pescuim, talia peștilor pe care îi vizăm, dar și multe altele, pe care le voi dezvolta în continuare.
2.1. Lansete feeder
De regulă, lansetele feeder au o lungime de 3.6-3.9 m, fiind dimensiunile cele mai întâlnite în rândul pescarilor.
Pe lângă acest standard, au apărut și variante mai lungi, de 4.2 m, sau mai scurte de 2.4-3.3 m, unele fiind încadrate în categoria picker, altele fiind destinate pescuitului din barcă.
Lansetele feeder sunt compuse din 3 segmente + vârf, modelele cu 2 segmente și cele telescopice find destul de rare.
De obicei, feeder-ele au minim 2-3 vârfuri disponibile, cu diferite puteri de aruncare, realizate din fibră de sticlă sau de carbon, unele modele putând fi prevăzute chiar și cu 4-5 vârfuri.
Când spui feeder, spui lansetă cu multe inele.
Numărul inelelor prezente pe o lansetă feeder poate varia uzual între 12-15, puține modele fiind în afara acestor parametri.
Cum alegem corect o lansetă feeder?
În primul rând ne vom raporta la modul în care vom pescui și apele pe care le vom frecventa.
A. Lungimea lansetei
Lansetele feeder, precum am menționat mai sus, pot fi cuprinse între 2.4-4.2m.
Lansetele cu lungimi între 2.4-3.3m pot fi pickere sau feedere ideale pentru pescuitul din barcă și nu numai.
Picker-ele sunt lansete cu putere de aruncare mică, destinate cu precădere pescuitului speciilor de ciprinide de talie redusă (caras, platică, roșioară, babușcă șamd.)
Caracteristicile unui picker nu îl recomandă pentru pescuitul la crap, decât în situațiile în care pescarul dorește să abordeze un pescuit de mare finețe , iar crapii vizați nu sunt de talie considerabilă.
Lansetele feeder destinate pescuitului din barcă prezintă aceleași caracteristici precum o lansetă feeder obișnuită, singura diferență fiind lungimea. Pescuitul din barcă poate fi incomod cu o lansetă feeder de lungime standard, de aceea producătorii au recurs la această soluție.
Feeder-ele scurte pot fi utilizate și pe apele în care condițiile nu permit lansarea în siguranță cu feedere lungi.
Pentru a ne putea strecura cu ușurință în locurile greu accesibile, un feeder de 3m va fi ideal și ne va permite să lansăm cu ușurință, în zonele în care un feeder de 3.9m ar fi atins copacii ori alte obstacole de deaspura sau din spatele nostru.
De asemeni această categorie de feedere poate fi utilizată și în situațiile în care distanțele la care pescuim sunt reduse.
Lansetele feeder folosite frecvent au o lungime de 3.6-3.9m. Aceste 2 variante acoperă incredibil de bine o plajă largă de situații pe care le putem întâlni pe diverse ape.
În funcție de distanța la care intenționăm să pescuim putem opta pentru unul din modele.
Feeder-ele de 3.9m ne pot oferi un avantaj clar dacă vizăm un pescuit la distantă mare. În schimb, dacă discutăm despre distanțe medii, variantele de 3.6m sunt mult mai potrivite.
Un alt atuu al lansetelor feeder de 3.9m este acela că ne vor ajuta să pescuim mai eficient pe râuri în zonele cu praguri abrupt și obstacole submerse (în special la Dunăre).